کاترین فیلپ
به نظر میرسد امیدهای باراک اوباما برای ترغیب ایران به کنار گذاشتن جاهطلبیهای هستهای، پس از اینکه بازرس هسته ای سازمان ملل اقرار کرد که با تهران به بنبست رسیده است و احمدینژاد نیز مذاکرات هستهای را پایان یافته توصیف کرد، به نومیدی رسیده باشد.
اظهارت آقای احمدینژاد صحنه مبارزهای را برای کشورهای غربی از یک سو و چین و روسیه از سوی دیگر را بر سر تحریمها شدید علیه ایران ایجاد میکند. چین و روسیه در مورد به خطر انداختن روابط تجاری پرمنفعت خود با ایران مردد هستند. به نظر میرسد احتمال دنبال کردن این موضوع توسط غرب به تنهایی زیاد باشد.
علیرغم اینکه ایران پنجمین صادرکننده نفت در جهان است، تنها توانایی پالایش 60 درصد از نیازهای بنزین خود را دارد.
محمد البرادعی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای در وین، هنوز به از سرگیری گفتگو و متقاعد کردن ایران به مراوده دوباره با آژانس و قبول پیشنهاد آمریکا امید دارد. او اقرار کرد که با تهران علیرغم امتیازهای اخیر مبنی بر اجازه دسترسی بیشتر به بازرسان، به بنبست رسیده است. او گفت، ایران به غنیسازی اورانیوم ادامه داده است که میتواند برای سوخت هستهای یا در صورت غنیسازی بیشتر برای تولید مواد لازم برای کلاهک جنگی مورد استفاده قرار گیرد و هنوز در مورد سئوالات مطروحه در مورد بعد نظامی پروژه هسته ای خود به درستی توضیح نداده است.
وی افزود: «ایران فعالیتهای مربوط به غنیسازی یا پروژهها مربوط به آب سنگین خود را طبق خواسته شورای امنیت متوقف نکرده است و همچنین پروتکل الحاقی را به اجرا درنیاورده است.»
این موضوع تجهیزات هستهای این کشور را در معرض بازرسیهای از پیش اعلام نشده و سرزده قرار میدهد. وی گفت: «این ضروری است که ایران دوباره مراوده با آژانس را برای شفافسازی و خاتمه مسائل برجسته ادامه دهد. ایران نیاز دارد به طور کامل به تمام سئوالات مطروحه توسط آژانس به منظور رد احتمال بعد نظامی در برنامه هستهای خود پاسخ دهد.»
محمد سعیدی معاون سازمان انرژی اتمی ایران ادعا کرد که کشورش تمام اطلاعات لازم را به آژانس بینالمللی انرژی هستهای داده است. وی گفت: «ما معتقد هستیم که آژانس اکنون باید سئوالات مهم را نهایی کند.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر