سرخط خبرهای پیک ایران

۱۳۸۸/۶/۲۶

کشورهای غیرمتعهد پیشنهاد هسته ای ایران را رد کردند

شورای حکام

غیرمتعهدهای شورای حکام پیش نویس قطعنامه ایران را رد کردند

کشورهای غیر متعهد پیشنهاد هسته ای ایران را رد کردند.

روز پنجشنبه، 17 سپتامبر (25 شهریور)، گزارش شد که کشورهای غیر متعهد عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه ای در شامگاه روز قبل، پیش نویس قطعنامه ارائه شده توسط جمهوری اسلامی در مورد ممنوعیت حمله نظامی به مراکز و تاسیسات هسته ای را تصویب نکردند.

به این ترتیب، این پیشنهاد صرفا به صورت بیانیه ای در اجلاس عمومی آژانس بین المللی، که با حضور تمامی کشورهای عضو تشکیل می شود، قرائت خواهد شد.

اوایل هفته جاری علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، از تسلیم قطعنامه پیشنهادی این کشور به کشورهای غیر متعهد عضو شورای حکام خبر داده و نسبت به تصویب آن ابراز امیدواری کرده بود.

خبرگزاری کار ایران - ایلنا - ضمن مخابره گزارش عدم تصویب این پیشنهاد، یادآور شده است که در خلال روزهای اخیر، برخی منابع خبری داخلی از تصویب این پیشنهاد در شورای حکام خبر داده بودند.

نماینده ایران در آژانس بین المللی پس از تسلیم این پیشنهاد، گفته بود که تنها برخی کشورهای غربی با این پیش نویس مخالف هستند و انتظار می رود که این سند با حمایت کشورهای غیرمتعهد به تصویب برسد.

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی سی و پنج عضو دارد که اکثر آنها را کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها تشکیل می دهند.

در پیش نویس قطعنامه مورد نظر ایران پیشنهاد شده بود که حمله به تاسیسات اتمی فعال یا در دست احداث کشورهای عضو از نظر حقوق بین الملل غیرقانونی اعلام شود.

حذف از دستور کار اجلاس عمومی

جمهوری اسلامی در نظر داشت پس از تصویب این سند توسط شورای حکام، آن را به اجلاس عمومی آژانس بین المللی، که با شرکت نمایندگان تمامی کشورهای عضو تشکیل می شود، تسلیم کند.

صالحی

صالحی نسبت به تصویب پیشنهاد ایران ابراز امیدواری کرده بود

شمار اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی به یکصد و پنجاه کشور می رسد که از آن میان، یکصد و هجده کشور توسعه نیافته و از اعضای جنبش غیرمتعهدها هستند و کسب اکثریت ساده آرا برای تصویب پیشنهادهای ارائه شده کفایت می کند.

با رد پیش نویس قطعنامه مورد نظر ایران، این پیشنهاد در دستور کار اجلاس عمومی قرار نخواهد گرفت.

کشورهای غیرمتعهد مخالف این پیش نویس گفته اند که ممنوعیت حمله به تاسیسات هسته ای باید منحصر به مراکزی شود که صلح آمیز بودن فعالیت آنها مورد تایید آژانس قرار گرفته است.

کشورهای غربی، که جمهوری اسلامی را به تلاش برای تولید جنگ افزار اتمی در پوشش فعالیت های صلح آمیز هسته ای متهم می کنند، گفته بودند که هدف ایران از ارائه این سند منحرف کردن اذهان عمومی از نادیده گرفتن مصوبات شورای حکام و شورای امنیت در مورد توقف بخشی از فعالیت های این کشور بوده است.

در سال های اخیر، گاه احتمال حملات هوایی اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران مطرح شده و دولت آمریکا نیز، ضمن تاکید بر تمایل بر حل و فصل مسالمت آمیز بحران اتمی جمهوری اسلامی، گفته است که هیچ گزینه ای را نادیده نمی گیرد.

در همانحال، آژانس بین المللی انرژی اتمی هنوز غیرنظامی بودن تمامی فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی را مورد تایید قرار نداده و برای این منظور، از این کشور خواسته است ضمن ارائه اطلاعات شفاف، در زمینه نظارت آژانس بر این فعالیت ها همکاری لازم را معمول دارد.

به گفته کارشناسان، حمله نظامی به تاسیسات هسته ای فعال در کشورها، که احتمال نگهداری مواد پرتوزا در آنها وجود دارد، محتمل نیست اما حمله به تاسیسات در دست احداث بی سابقه نبوده است.

در سال 1981، اسرائیل تاسیسات هسته ای عراق را بمباران کرد و در سال 2007 نیز نقطه ای در سوریه هدف حمله هوایی قرار گرفت و بعدا اعلام شد که این عملیات توسط اسرائیل علیه یک مرکز اتمی در دست احداث صورت گرفته است.

بی بی سی

هیچ نظری موجود نیست: